Jožka Valihrach – několikanásobný „Vinař roku“. Příběh otce a syna, styl vinařství a proč po něm sáhnout na rande i večírek

14. 08. 2025, 11:33

 

Jožka Valihrach – několikanásobný „Vinař roku“. Příběh otce a syna, styl vinařství a proč po něm sáhnout na rande i večírek

 

Rodinné Vinařství Josef Valihrach z Krumvíře patří k nejrespektovanějším moravským jménům. Táta Josef „Jožka“ Valihrach je trojnásobným držitelem titulu Vinař roku ČR (2009, 2010, 2013), syn Jožka Valihrach ml. dnes aktivně zastupuje nezávislá vinařství i na evropské úrovni. Společně pěstují vína, která pravidelně sbírají medaile doma i ve světě – a hlavně baví skleničku po skleničce. 

 


 

Kdo je kdo: Jožka st. a Jožka ml.

 

  • Josef Valihrach st. – legenda z Krumvíře (Velkopavlovická podoblast). Tři tituly Vinař roku během pěti let nejsou náhoda; navíc pravidelné úspěchy na soutěžích Chardonnay du Monde a ve francouzském Lyonu. Vlastní profil vinařství dlouhodobě zmiňuje „nejlepší Chardonnay“ a medailové žně. 

  • Josef Valihrach ml. – pokračovatel rodinné tradice, místopředseda Asociace nezávislých vinařů ČR a od roku 2025 také viceprezident evropského hnutí nezávislých vinařů (zastřešení na EU úrovni). Aktivně řeší legislativu a podmínky pro malá/rodinná vinařství. 

 


 

Styl vinařství: pestrost odrůd, práce s časem a vína „s příběhem“

 

Valihrachovi jsou známí širokou paletou odrůd (vedle „klasiky“ i méně obvyklé jako Cabernet Blanc aj.), přitom si drží rukopis: výrazná aromatika, vrstevnatost a schopnost krásně zrát. Vinařství vzniklo mezi prvními po roce 1989; hospodaří zhruba na několika desítkách hektarů – dostupné zdroje uvádějí cca 17–20 ha (rozptyl podle roku/zdroje). Těžko zaměnitelný podpis starších vín vysvětluje i jejich úspěchy v zahraničí. (Rozptyl plochy je odvozen z různých veřejných zdrojů.) 

 

Terroir: Krumvíř a okolí dávají vínům šťavnatost a kořenitost; bílá vína bývají plnější, aromatická (Tramín, Pálava, Chardonnay), červená spíš jemnější, čistě ovocná (např. Modrý Portugal). (Směr je shrnutím profilu vinařství + typických rysů Velkopavlovicka.) 

 


 

Trofeje, které stojí za pozornost

 

  • Vinař roku ČR: 2009, 2010 a 2013 (oficiální tiskové zprávy Makro a oborové weby). 

  • Chardonnay du Monde (Francie): zlaté medaile a TOP 10 Best Chardonnay du Monde v letech 2020 (Chardonnay 2013), 2022 (Chardonnay 2016) a znovu 2024 (Chardonnay 2018). Některá média v r. 2022 informovala o „nejlepším Chardonnay na světě“. (Oficiální tiskové PDF soutěže uvádí TOP 10; pořadí v TOP 10 soutěž standardně nečísluje.) 

  • Lyon & další soutěže: dlouhá řada zlatých i stříbrných medailí. 

 


 

Co si od Valihrachů vybrat na rande?

 

Tramín / Pálava (polosuché až polosladké) – aromatická, voňavá vína „na první přivonění“. Skvěle fungují k sýrům s bílou plísní, lehce kořeněným asijským pokrmům a dezertům s ovocem. Pokud chceš něco suššího, hledej Chardonnay s noblesou a krémovější texturou. (Styl viz profil vinařství; medailové Chardonnay potvrzuje, že tohle umí výjimečně.) 

 

 

A co na večírek?

 

Aromatické bílé (Tramín, Pálava, někdy polosuchý Ryzlink) potěší širší partu i bez jídla. Na delší popíjení přidej šumivé na přípitek a Modrý Portugal jako lehké, ovocné červené, které neunaví patro. (Doporučení vychází z typických stylů vinařství a regionu.) 

 


 

Jak Valihrach zapadá mezi REISTEN a KOLBY?

 

  • REISTEN (Pavlov, Pálava): precizní, minerální, suchá bílá – Ryzlink, Sauvignon, Pinot Blanc; šampioni čistoty a elegance k lehčím jídlům a na „tiché“ rande. Vinařství roku 2021 (vyhl. 01/2022). 

  • KOLBY (Pouzdřany): silná škola ryzlinků, čistota, noblesa; skvělý „univerzál“ pro rande i pro publikum na večírku. Historie vinic a důraz na šetrnou práci ve vinici, tradiční terroir Pouzdřan. 

  • VALIHRACH (Krumvíř): charakterní aromatika a vína s potenciálem zrání, výrazná osobitost a mezinárodní sbírka medailí (Chardonnay du Monde, Lyon). Když chceš wow-efekt a téma k povídání. 

 

Zkratka: REISTEN = precizní suchost & minerál, KOLBY = čistá elegance & ryzlinky, VALIHRACH = charizma & aromatika se světovými vítězstvími.

 


 

Proč je příběh důležitý (a funguje i v restauraci)

 

U vína lidé vedle chuti milují příběh. Jožka st. má za sebou opakované domácí tituly a světové triumfy v odrůdě Chardonnay. Jožka ml. mezitím bojuje za nezávislá vinařství a přináší moderní pohled na řemeslo. Když tohle při nalévání dvěma větami řekneš, zvedneš zážitek ještě před prvním douškem. 

 


 

Prakticky: jak objednat na večer

 

Na DameFlasu.cz vyber vína VALIHRACH (aromatické bílé/Chardonnay, Modrý Portugal) – případně přidej REISTEN nebo KOLBY, když chceš sušší, minerálnější styl. Rozvážíme 18:00–3:00 po Brně a okolí, doručení obvykle do 60 minut.

Nezapomeň přihodit sýry/snacky a nealko – chuťově to do sebe zapadne.

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).

Souhlasím
Nesouhlasím