Párování vín k jídlu

14. 08. 2025, 11:29

 

Párování vín k jídlu: praktický průvodce pro rande i velkou hostinu

 

Správně spárované víno jídlo nezastíní — naopak mu pomůže vyniknout. Tady máš přehledný, ale poctivý průvodce, podle kterého vybereš víno na romantické rande, domácí večeři i hlučnější večírek. Najdeš tu obecná pravidla, tipy k běžným jídlům a taky konkrétní doporučení z naší nabídky REISTEN, KOLBY a VALIHRACH.

 


 

1) Základní pravidla (která fungují)

 

Kyselina čistí patro

Lehčí, svěží vína s vyšší kyselinou (Ryzlink rýnský, Sauvignon, Veltlínské zelené) si rozumí s tučnějšími jídly, sýry, smaženým i s rybami. Omyjí patro a připraví ho na další sousto.

 

Intenzita k intenzitě

Jemné jídlo = jemné víno; výrazné jídlo = výraznější víno. Lehké saláty neutop ve „velkém“ sudovém Chardonnay; naopak hovězí si žádá tělnatější červené.

 

Sladkost kroť sladkostí

Pikantní nebo lehce sladká kuchyně (asijská, indická) si často říká o polosuché až polosladší aromatické bílé (Pálava, Tramín, někdy Ryzlink). Suché, „ostrější“ víno by vedle chilli působilo kyselě.

 

Umami & sůl

Zralejší sýry, šunka, sušená rajčata, sojovka – to je umami. Tady se hodí vína s výraznějším tělem a někdy i dotykem dřeva (Pinot Blanc/Gris, Chardonnay, červená s jemným taninem).

 

Nejdřív bubliny, pak ticho

Na přípitek nebo k předkrmu klidně šumivé (Prosecco). Je všestranné a „otevře“ chuťové buňky.

 


 

2) K běžným jídlům, která řešíme nejčastěji

 

 

Ryby a mořské plody

 

  • Lehké, bílé maso (treska, candát), krevety, slávky

    Sauvignon (REISTEN) nebo Ryzlink rýnský (KOLBY/REISTEN) – citrus, bylinka, mineralita.

  • Losos, tučnější ryby

    Pinot Blanc (KOLBY) nebo suché Chardonnay (REISTEN) – kulatější tělo, které unese tuk.

 

 

Drůbež a krémové omáčky

 

  • Kuře/krůta, smetanová omáčka, bylinky

    Pinot Blanc (KOLBY) nebo Ryzlink vlašský (REISTEN) – krémová textura + svěží kyselina = vyváženost.

 

 

Vepřové a česká klasika

 

  • Pečené maso, výpeky, bylinky

    Veltlínské zelené (REISTEN) – pepřnatost a šťavnatost;

    k výraznějším omáčkám klidně Pinot Gris.

 

 

Hovězí / steak / burgery

 

  • Červené maso

    Z naší nabídky sáhni po Modrém Portugalu (VALIHRACH) – jemnější, ovocné červené na střední tanin, skvělé k burgeru i k méně propečenému steaku. Ke zcela robustním steakům zvaž tělnatější červené (dle aktuální nabídky).

 

 

Těstoviny a pizza

 

  • Tomatový základ, bazalka, parmezán

    Ryzlink rýnský (REISTEN/KOLBY) nebo Veltlínské – kyselina si rozumí s rajčetem.

  • Smetanové omáčky, houbové ragú

    Pinot Blanc/Gris (KOLBY) – krémovost odpovídá textuře jídla.

 

 

Sýry

 

  • Čerstvé a měkké (kozí, mozzarella, brie)

    Sauvignon (REISTEN), Ryzlink rýnský – čerstvost a kyselina.

  • Tvrdé (čedar, gouda), vyzrálejší

    Chardonnay/Pinot Blanc nebo aromatické Tramín/Pálava (VALIHRACH) – zakulacenost a aromatika.

  • Modré sýry (gorgonzola, roquefort)

    Polosladší Ryzlink nebo Pálava (VALIHRACH) – sladkost zjemní sůl a plísňovou „pichlavost“.

 

 

Asijská a pikantní kuchyně

 

  • Thajské, vietnamské, indické – lehce pálivé, sladkokyselé tóny

    Pálava / Tramín (VALIHRACH) nebo Ryzlink polosuchý – aromatika a trocha zbytkového cukru krotily chilli.

 

 

Dezerty

 

  • Ovocné koláče, cheesecake

    Polosuchý Ryzlink, aromatický Tramín – pozor na sladkost, víno by mělo být minimálně stejně sladké jako dezert.

 


 

3) Doporučení z našich vinařství (rychlý tahák)

 

  • REISTEN (Pálava, Pavlov) – přesné, minerální, suché

     

    • Sauvignon: ryby, saláty, kozí sýr.

    • Ryzlink rýnský: sushi, krevety, smažené ryby (kyselina pročistí tuk).

    • Veltlínské zelené: pečené vepřové, bylinkové variace, lehčí česká kuchyně.

    • Chardonnay/Pinot Blanc: losos, krémové omáčky.

  • KOLBY (Pouzdřany) – čistota a elegance, silné ryzlinky

     

    • Ryzlink rýnský: těstoviny s rajčetem, bílá masa, grilovaná zelenina.

    • Pinot Blanc / Chardonnay: drůbež, smetanové omáčky, žampiony.

  • VALIHRACH (Krumvíř) – charakterní aromatika, vína „s příběhem“

     

    • Pálava / Tramín: lehce pálivá asijská kuchyně, měkčí sýry, dezerty s ovocem.

    • Modrý Portugal: burgery, pečené maso, uzeniny (ovocnost + jemný tanin).

 


 

4) Servírovací teploty a sklenice (často podceňované)

 

  • Šumivé / Prosecco: 6–8 °C

  • Lehká bílá (Sauvignon, Ryzlink): 8–10 °C

  • Plnější bílá (Pinot Blanc/Gris, Chardonnay): 10–12 °C

  • Červená lehčí (Modrý Portugal): 12–14 °C

 

Sklenice: na aromatické bílé zvol o něco širší kalíšek (lépe uvolní vůni), na minerální a štíhlejší styly stačí univerzální tulipán.

 


 

5) Tři minimeníčka – rovnou ke stolu

 

Romantické rande (lehké a čisté)

 

  • Předkrm: kozí sýr, salát s citrusy → Sauvignon (REISTEN)

  • Hlavní: losos s bylinkami → Pinot Blanc (KOLBY)

  • Závěr: cheesecake → Tramín/Pálava (VALIHRACH) v lehce sladším provedení

 

Pasta & pizza večer

 

  • Bruschetta s rajčetem → Ryzlink rýnský

  • Pasta pomodoro / pizza margherita → Veltlínské

  • Tiramisu → káva – víno klidně vynech, nebo malý doušek Pálavy

 

Gril & přátelé

 

  • Grilovaná zelenina, halloumi → Chardonnay/Pinot Blanc

  • Burger / steak medium → Modrý Portugal (VALIHRACH)

  • Zeleninový salát s balzamikem → Ryzlink rýnský

 


 

6) Pět nejčastějších chyb (a jak se jim vyhnout)

 

  1. Příliš teplé bílé – chutná ploše; chlaď níž a nech ve sklence „otevřít“.

  2. Příliš studené červené – zatuhlé, bez vůně; nech chvíli postát.

  3. Podladěná intenzita – k výraznému jídlu dej víno s tělem; k salátu necpát „dřevěné“ bomby.

  4. Sladký dezert + suché víno – víno bude kyselé a tvrdé.

  5. Přeplácané koření – potlačí víno; u velmi pálivých jídel zvaž polosladší aromatické bílé.

 


 

Objednej snadno (noční rozvoz 18:00–3:00, Brno a okolí)

 

  • REISTEN: /vino/vino-reisten

  • KOLBY: /vino/vino-kolby

  • VALIHRACH: /vino/vino-valihrach

  • A k tomu: /neco-na-chut (sýry, snacky), /nealko (toniky, džusy), případně přípitek /vino/sekty-sumiva-vina

 

DameFlasu.cz – noční doručení obvykle do 60 minut. Stačí vybrat, kliknout a skleničky se brzy plní.

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).

Souhlasím
Nesouhlasím